Exposities

Expositie van schilderijen van kunstenaarscollectief Eigen Kleur.

van  7 januari t/m 28 februari 2024


In Het Zeehuis in Bergen aan Zee is een kleurrijke expositie te zien van kunstenaarscollectief Eigen Kleur, meer info op https://www.moderndutchart.com/i/eigen-kleur

 

 

 

expositie Beelden in het Zeehuis, Loek van der Laan

Ruim 10 jaar geleden bedacht ik samen met Eef den Ouden het plan om de hal van Het Zeehuis in te richten als tentoonstellingsruimte. We waren het er samen over eens dat we hobby -schilders en fotografen in Het Zeehuis een podium wilden geven om hun creatieve uitingen te tonen aan de gasten en bezoekers van Het Zeehuis. Onze eerste exposant was oom Dirk Boerman, een oom van de echtgenote van Eef. Vele exposanten volgden sindsdien. Na een jaar of 3 haakte Eef door gezinsomstandigheden af en ben ik vol enthousiasme doorgegaan om 6x per jaar gedurende 2 maanden een kunstenaar te verleiden om haar of zijn werk in Het Zeehuis te tonen. Inmiddels zijn er zeker meer dan 50 exposanten bereid gevonden om in Het Zeehuis te komen exposeren.

Eind 2021 moest ik om gezondheidsredenen met het coördineren van de Exposities in Het Zeehuis.

We hebben ons de eerste 10 jaar exposities in Het Zeehuis uitsluitend gericht op schilderijen en foto’s. We vonden het tentoonstellen van keramiek en beelden te kwetsbaar. Nu, na de zeer geslaagde upgrade van het interieur van Het Zeehuis kwamen er een aantal vitrines beschikbaar en werden er ook een aantal nieuwe vitrines aangeschaft. Dat bracht mij op het idee om ook mijn beeldhouwwerken in Het Zeehuis tentoon te stellen.

illustratie Noa Smolenaars

Vanaf mijn kweekschooltijd (1961-1965) te Alkmaar heb ik gebeeldhouwd. Eerst in klei, maar later ook in brons en steen. Ik ben autodidact en mijn beeldhouw carrière loopt van 1970 tot heden, af en toe ook met hele grote tussenpozen.

Na mijn pensionering uit het basisonderwijs in 2006 heb ik de draad van het beeldhouwen weer serieuzer opgepakt. Eerst in Hensbroek bij Henny Mazurel en later op de Artfarm in Heerhugowaard, waar ik mij ook kon aansluiten bij de groep Kijk op Brons. Hier werk ik nog steeds samen met Pieter Zwaanenburg aan beelden in bronsVanaf begin 2023 heb ik mij aangesloten bij Atelier 16 in Alkmaar onder leiding van beeldhouwer Frederique Groustra.

In Het Zeehuis exposeer ik speksteen beelden, bronzen beelden en beelden in albast, gemaakt bij Ageeth van den Oever in Lutjewinkel.

Ik hoop uiteraard dat zowel gasten in, als bezoekers van Het Zeehuis van mijn beelden kunnen genieten.

Loek van der Laan

Vaste expositie

In de kleine zaal vind je een vaste expositie, waaronder schilderijen van Peter Swidde en een aantal afdrukken van oude foto’s uit de vorige eeuw. Van burgerweeshuis, tot koloniehuis en oude foto’s van de start van het natuurvriendenhuis. Verder hangen er op de eerste en tweede verdieping diverse kunstwerken, welke we in bruikleen hebben van het museum Kranenburgh. Meer over deze werken: Lees: Informatie over de kunstenaars

Wil je zelf exposeren of een activiteit organiseren

Onder het motto “Kunst aan Zee” biedt Natuurvriendenhuis Het Zeehuis kunstenaars de mogelijkheid om hun werk te exposeren. Twee maanden lang hangt hun werk in de hal van Het Zeehuis en is dan overdag door iedereen te bewonderen. Het adres van Het Zeehuis is Verspyckweg 5, 1865 BJ Bergen aan Zee.

Margot Andriessen en Stefan Koopman coördineren de wisselexposities in het Zeehuis.

Mocht u graag willen exposeren in het Zeehuis, dan kunt u een mail sturen naar tech.zeehuis@nivon.nl