Bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) kijken instellingen niet alleen naar het maken van zoveel mogelijk winst, maar houden ze hierbij ook rekening met de sociale kant (medewerkers, maatschappij en dierenwelzijn) en de milieukant (minder CO2 uitstoot, minder afval). Misschien heb je hierover wel eens iets gelezen of gehoord, men spreekt vaak over een goede balans tussen People, Planet en Profit. Voor het Nivon en Het Zeehuis is dit niets nieuws: het zit als het ware in hun dna.

De afgelopen jaren is het bewustzijn rondom de noodzaak van meer duurzaamheid en verantwoord ondernemen sterk toegenomen. In meer praktische zin zien we dit terug in de stijgende verkoop van verantwoorde voeding en de overschakeling naar andere vormen van energie.

Instellingen

Voor organisaties is het soms niet helder waar en hoe te starten met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Daarom is het handig als je een handleiding aangereikt krijgt. Green Key biedt zo’n handleiding voor bedrijven in horeca, recreatie en toerisme. Met een Green Key is het ook veel eenvoudiger om de inspanningen rondom duurzaam ondernemen zichtbaar te maken richting gasten en bezoekers.

Green Key

Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. In Nederland zijn er circa 650 locaties met een Green Key.

Accommodaties met een Green Key voldoen aan strenge normen op het gebied van duurzaamheid, milieu en MVO. Deze normen richten zich communicatie,  gebruik van energie, gas en water, afvalmanagement, mobiliteit, eten & drinken, groen & bouwen,  duurzaam inkopen van non-food producten, maatschappelijke betrokkenheid, etc. Voor de verschillende bedrijfssectoren zijn er verschillende normen. Momenteel zijn er circa 25 bedrijfsgroepen. Voorbeelden van bedrijfsgroepen zijn hotels, campings, bungalowparken, congreslocaties , theaters en restaurants.

Verplichte en optionele normen

Voor alle bedrijven geldt dat zij moeten voldoen aan alle verplichte normen en een aantal optionele normen. De verplichte normen zijn basis MVO normen, zoals het registreren en besparen van gas, water en elektra, het inkopen van schoonmaakmiddelen met een milieukeurmerk en het verminderen van de hoeveelheid (rest)afval.

De optionele normen gaan een stap verder. Hieronder vallen maatregelen zoals het gebruik maken van duurzame energie of het scheiden van plastic. Hoe meer optionele normen een locatie behaalt, hoe hoger de gradatie in brons, zilver of goud.

De normen zijn vastgesteld door het bestuur van de Stichting KMVK en voldoen aan de internationale normen van Green Key die weer vastgesteld zijn door de Executive Board van FEE International.

Wat doet Het Zeehuis aan MVO / Green Key?

MVO  is een belangrijk thema voor ons. Eén van onze doelen is het behouden van het Green Key Goud certificaat. De volgende maatregelen hebben wij reeds genomen dan wel worden in de toekomst genomen binnen onze organisatie.

 • Waterbesparingen van kranen en douches
 • Shampoos en handzeepjes met een milieukeurmerk
 • Brandblussers met een milieukeurmerk
 • Minimaliseren van plastic artikelen
 • Gebruik maken van duurzame schoonmaakmiddelen
 • Duurzaam briefpapier en brochures
 • Inkoop van zoveel mogelijk biologische en fairtrade Food- & Beverage producten
 • Hanteren van een duurzaam inkoopbeleid
 • Minimaliseren van papierverbruik
 • Beperken van het energieverbruik door gebruik maken van zoveel mogelijk ledlampen en verlichtingssensoren
 • Duurzaamheidverklaringen ondertekend met leveranciers
 • Het Zeehuis is zo goed mogelijk geïsoleerd en er wordt goed gelet op de stookkosten. Zo min mogelijk CO2 uitstoten is een belangrijk thema. Er zijn zonnepanelen en er zijn zonneboilers. In juni wordt een deel van de serres voorzien van nieuwe dakbedekking en worden deze daken ook zeer goed geïsoleerd. Ook zijn er twee hybride verwarmingsketels geplaatst, waarbij we binnenkort ook twee warmtepompen kunnen plaatsen.
 • Een “green team” dat zorg draagt voor naleving van de afspraken rondom MVO en het proces bewaakt.

Wij zijn in het bezit van het Green Key Goud keurmerk.  Bezoek voor meer informatie de Green key website: www.greenkey.nl.

Hoe kan men bijdragen aan een duurzamere locatie en het behouden van Green Key?

Wij vragen al onze gasten en vrijwilligers actief bij te dragen aan het duurzaam houden van Het Zeehuis. Jij kunt ons helpen door:

 • Afval te scheiden en in de juiste bakken te deponeren
 • Verlichting, apparatuur en verwarmingssystemen uit te schakelen in ruimtes waar deze onnodig branden
 • Minimaliseren van papierverbruik
 • Zuinig omgaan met chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen, batterijen, printers, handzepen en verf
 • Zuinig omgaan met energie en water
 • Inkopen van zoveel mogelijk verantwoorde producten
 • Naar het werk reizen met het openbaar vervoer, fiets of carpoolen (indien mogelijk)
 • Kennis nemen van alle MVO activiteiten en producten van de locatie
 • Nadenken over en meewerken aan het verder verduurzamen van de organisatie

Heb je ideeën om onze organisatie nog verder te verduurzamen? Deel je tips dan met Fons Hutschemaekers / Green Key coördinator van Het Zeehuis. Te bereiken via fonsanneke@mail.com.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zorgen voor een enorme besparing van CO2. Om je een beeld te geven wat we zoal bespaard hebben dit overzicht van de produktie van onze zonnepanelen:

Informatie

Natuurvriendenhuis Het Zeehuis Verspijckweg 5 1865 BJ Bergen aan Zee
088 0990988 (lokaal tarief)
Netwerk Nivonhuizen