Geschiedenis

Het Zeehuis te Bergen aan Zee werd in 1908 gebouwd in opdracht van het Burgerweeshuis te Amsterdam. De Amsterdamse weesjes konden hier dan enige tijd van duin, bossen en zee genieten. Het heeft daarna vele jaren dienst gedaan als kinderkolonie van het ” Centraal Genootschap”. Gedurende al die jaren heeft dit huis “Het Zeehuis” geheten.


Overname door het Nivon

In 1959 werd het huis aangekocht door de Stichting Natuurvriendenhuizen en Kampeerterreinen en na een grondige verbouwing van kinderzaaltjes tot gezinskamers, werd het op 29 april 1961 door burgemeester L.J. de Ruiter van de gemeente Bergen officieel geopend.

Gedurende vele jaren werd het huis door vrijwilligers onderhouden, waarna er opnieuw een grootscheepse verbouwing plaatsvond vanaf oktober 1993 tot juni 1994 om het huis aan te passen aan de hedendaagse wensen van de gebruikers. Op 25 juni 1994 vond de feestelijke heropening plaats.

Het huis beschikt nu over 80 bedden, er zijn twee conversatiezalen met aangrenzend twee compleet ingerichte keukens. De slaapkamers bevinden zich op de eerste en de tweede etage. Het huis is volgens de laatste eisen en regels compleet beveiligd, volgens de Brandweervoorschriften van de gemeente Bergen. Voor mensen die moeite hebben met het traplopen is een lift naar de beide etages beschikbaar.

Het parkeerterrein wordt afgesloten met een slagboom, waardoor u verzekerd kunt zijn, als gast van “Het Zeehuis”, van een parkeerplaats voor uw auto. Om het huis zijn speelmogelijkheden voor de kinderen, o.a. zandbak, speelhuis, schommels, wippen, volleybalveld en een jeu de boulesbaan. Achter het huis mogen enkele tentjes staan voor trekkende wandelaars en fietsers.

Lees meer over

Het Zeehuis als vakantiekolonie
Het boek “Bleke neuzen, dikke pap
Het boek “Bleekneusjes / Marianne Swankhuijsen e.a.
Het boek “Vakantiekolonies voor ons bestwil

Kijk ook eens op de website bleekneusjes.nl met een voorstelling over de bleekneusjes.

Informatie

Natuurvriendenhuis Het Zeehuis Verspijckweg 5 1865 BJ Bergen aan Zee
088 0990988 (lokaal tarief)
Netwerk Nivonhuizen