Natuurvriendenhuis
Het Zeehuis
Welkom in Bergen aan Zee
Direct boeken
Natuurvriendenhuis
Het Zeehuis
Welkom in Bergen aan Zee
Direct boeken
Natuurvriendenhuis
Het Zeehuis
Welkom in Bergen aan Zee
Direct boeken

Boek ‘Vakantiekolonies voor ons bestwil’

Verplicht op vakantie gestuurd naar het Zeehuis. Dat overkwam Jannie Souverein-Bouwman als kind. Want voordat het Zeehuis in 1959 een natuurvriendenhuis werd was het een koloniehuis. ‘Bleekneusjes’ moesten hier door goed eten, frisse zeelucht, lichaamsbeweging en rust geholpen worden om gezonde en sterke kinderen te worden.

Jannie Souverein-Bouwman verzamelde verhalen en foto’s van voormalige koloniekinderen en andere betrokkenen bij het kolonieleven. In het boek: ‘Vakantiekolonies voor ons bestwil’ zijn ze bij elkaar gebracht. De boekpresentatie werd op zondag 5 september 2010 in het Zeehuis bezocht door circa veertig mensen: voormalige koloniekinderen, familieleden en andere belangstellenden. Er was ook een flimploeg van rtv Noord-Holland. Later op de dag kwam het onderwerp in het nieuws.

Bezoekers aan de boekpresentatie konden rondkijken in het Zeehuis, in de openbare ruimten en enkele opengestelde kamers. Uitwisseling was er ook. Ex-bleekneusjes vertelden elkaar hoe zij hun tijd in de vakantiekolonie ervaren hadden. Sommigen hadden fotoboeken meegenomen. Gasten kregen ook de kans om een rondje te lopen langs andere koloniehuizen. Het Zeehuis ligt namelijk in de zogenaamde koloniehoek in Bergen aan Zee. Het huis rechts van het Zeehuis (Verspijckweg 7) was koloniehuis Jong Nederland (nu bewoond). Het huis links van het Zeehuis (Verspijckweg 3) was een Duits koloniehuis. Daar woonde de schrijver Adriaan van Dis een tijdje vanaf 1949 nadat zijn familie uit Nederlands-Indië naar Nederland was gekomen. In zijn deels autobiografische boek Indische Duinen schrijft hij erover. Op het Russenduin aan de Elzenlaan 4, ligt het voormalige Bio Vacantieoord. Het geld voor deze vakantiekolonie kwam voort uit bioscoopcollectes.

Een arts vertelde op het witte doek hoe goed zo’n verplichte vakantie was voor kinderen. Ook een meisje werkte op het gemoed van de bioscoopgangers, waarna onmiddellijk de collectebussen rondgingen. Het Bio Vacantieoord is nu een verblijfsaccommodatie (Landgoed Huize Glorie).

 

Informatie

Natuurvriendenhuis Het Zeehuis
Verspijckweg 5
1865 BJ Bergen aan Zee

088 0990988 (lokaal tarief)

Netwerk Nivonhuizen

X